~~~hasil nukilan cik zahidah zakaria~~~

listen~listen~listen

When this is our program, we allow you to speak. But When I speak, LISTEN.

Ayat ini masih terngiang2 dalam telinga saya ketika ini.. Wah fenomena ‘listen’ sedang hangat sekarang. Ada jugak modal nak tulis entri hehe. Sebagai seorang graduan UUM, saya terpanggil untuk mengulas pasal kes ni. Read the rest of this entry »

Advertisements

2012 —> 2013

Lagi beberapa hari saja tahun 2012 akan melabuhkan tirainya.. Masa berlalu begitu pantas kan…  Macam mana azam 2012 anda? Berapa peratus yang tercapai? 🙂 Cuba buat checklist apa azam yang dah tercapai (boleh juga disebut ‘pencapaian’) dan apa yang perlu diperbaiki pada tahun depan.

Ok, bila bercakap pasal azam, jangan hanya target ‘tahun ni aku nak duit banyak ni, banyak ni… tahun  ni aku nak turun 10 kg’. Ada 8 aspek yang perlu dilihat agar azam yang dibuat adalah menyeluruh iaitu:-

  1. Keluarga
  2. Kewangan
  3. Spiritual/Kerohanian
  4. Emosi
  5. Kerjaya
  6. Fizikal
  7. Intelektual
  8. Komuniti

Selalunya azam ni orang suka buat awal2 tahun.. Tapi sepatutnya tak perlu la tunggu awal tahun baru nak berazam kan? 😉 Walau apa pun, tetapkan azam anda, rancang la strategi yang baik agar azam tersebut tercapai. Selamat tahun baru!!

Salam Eidul Adha 1433H

Hari ni hari kedua raya haji untuk tahun 1433H/ 2012M.  Ia juga disebut hari raya qurban. Selalunya raya haji tak la semeriah raya puasa. Mungkin sebab kita kurang menghayati erti perayaan tersebut. Kalau raya haji, kita tak pergi haji pun (kalau pergi haji, mestilah tak sambut raya, mesti sedang fokus kepada ibadat haji di Mekah). Kalau kita buat qurban, mungkin terasa la. Kalau raya puasa, kita berpuasa kan? Sebab tu kemeriahannya berbeza. Read the rest of this entry »

MIA member

Setelah banyak berfikir, saya plan nak apply MIA member la bulan ni. Kalau nak ikutkan tahun lepas dah boleh apply. Tapi baru sekarang tergerak hati. Rasa rugi lak kalau xapply. Pasni boleh dapat title CA (M). Nak mintak kerja pun boleh la demand sikit hihi -tu pun kalau dapat le 😛 Pro & Kontra jadi MIA member ada kat bawah ni…

Read the rest of this entry »

Exam Akauntan=x lulus. PAC Juruaudit=x lulus. Apalagi nak dikata…. Berkecai harapan… Nak mintak yang lain, xkena dengan bidang lak.. Entahlah… Cuba lagi…Bak kata abah~ada hikmahnya…

Dah, xmau sedih2. Say Cheese! Hihi.. favorite tu! Dok tengok2 blog masakan, terjumpa la makanan ni. Nampak sedap dan senang! Nak2, ada lagi balance cheese raya dulu. Apalagi, tadi p beli biskut meri + cheese cracker (asalnya kena bubuh biskut saltcheese tapi xcari lak, katanya ada kat sarawak ja). Resepinya banyak, tapi saya try yang Kak Aida punya. Tapi saya edit sikit la hihi. Jadi ke tak, kena tunggu esok~biskut sedang ‘beradu’ dalam peti ais 😛 Jom tengok resepi…

Read the rest of this entry »