~~~hasil nukilan cik zahidah zakaria~~~

AYAM PERCIK PUTIH

Assalamu’alaikum,

Alhamdulillah.. Hari yang cerah seperti biasa.. Kat Alor Setar sekarang suhunya 29’C. Terik jugak kan. Sedar tak sedar, dah nak habis tahun dah. Rasa macam baru je beli diari 2013.. Dah nak bukak buku baru pulak… Tahun ni banyak jugak benda yang berlaku.  Rasanya tahun ni adalah masa ‘turning point’ saya.. Alhamdulillah.. Saya tak dapat ceritakan di sini. Hanya Allah saja yang tau. Cuma saya nak bagitau, dunia ni sementara ja.. Jangan la terpengaruh dengan nikmat2 dunia ni. Kejar lah akhirat yang kekal abadi…. 

Tahun ni jugak saya dah jadi MIA member! 🙂 Alhamdulillah. CPD point saya pun dah banyak. Thanks to my boss yang support seminar2 saya hehe. Banyak ilmu yang saya dapat daripada seminar tu. InsyaAllah saya akan praktikkan dalam kerja saya. Tahun depan saya ingat nak attend seminar yang lebih ke arah audit sebab tahun ni semua pasal tax.. InsyaAllah..

Ok la. hari ni nak cerita jugak resepi yang  saya masak. Ayam Percik Putih. Fuh… Tengok gambarnye pun dah sedap. Tu yang try hari ni. Sumber dari Chef Hanieliza. Terbaik la! Jom semak resepi. Saya buat sikit je

AYAM PERCIK PUTIH

Ayam Percik Putih

BAHAN-BAHAN

  • 6 ketul ayam
  • 1 cawan santan
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 1/2 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • bahan kisar:
    • 2 1/2 biji bawang merah
    • 1 ulas bawang putih (saiz besar)
    • 1 inci halia
    • 1 batang serai
    • 1 sudu kecil ketumbar
    • 1/2 sudu kecil jintan manis
    • 3/4 sudu kecil lada hitam

CARA-CARA:

  1. Masukkan semua bahan dalam kuali.
  2. Masak sehingga naik minyak dan pekat.
  3. Bakar ayam hingga garing.
  4. Hidangkan bersama lebihan kuah tadi.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: