~~~hasil nukilan cik zahidah zakaria~~~

CHOCOLATE ALMOND CLUSTERS

Assalamu’alaikum,

Lagi 2 hari nak raya Aidiladha. Dapat cuti, hari raya tu ja. So, kena buat persediaan raya (sayur2 nak masak lauk pagi raya, cuci2 rumah, kuih raya and etc) dalam hujung minggu ni la.. Raya puasa dulu saya order chocolate almond. Sedap tapi mahal huhu. Why not buat sendiri sebab bahan2 xla susah sangat pun nak cari.. Mungkin rasanya x sesedap yang beli tapi kepuasan buat sendiri tu tak tergambar dengan kata2 tau.ececeh berfalsafah lak huhu. Resepi ni saya olah bagi senang nak susun masa memasak. Bagi saya la.. Ok jom layan resepi.

chocolate almond clusters

CHOCOLATE ALMOND CLUSTERS

Sumber: Life is Sweet

Bahan2:

  • 1 kg badam potong
  • 500g milk compound chocolate
  • 300g dark compound chocolate (jenama Beryl’s-favorite ni)
  • 2 sudu besar Nutella (disahkan Halal setakat list JAKIM 19 Julai 2013…)
  • coklat hiasan (x sempat beli huhu)
  • paper cup secukupnya (dalam 2 paket kot. lebih lagi bagus..)

Cara2:

  1. Bakar badam potong sampai keperangan. Ketepikan.
  2. Cairkan coklat (dark + milk compound) dengan nutella secara double boiler.
  3. Susun paper cup dalam dulang supaya senang nak bubuh adunan badam..
  4. Masukkan badam potong dalam coklat2 yang cair tadi. Gaulkan.. Nak senang, gaulkan dalam kuali besar.
  5. Masukkan 1 camca kecil penuh2 badam+coklat tadi dalam paper cup.
  6. Bakar pada suhu 170’C selama 17 minit (saya buat 20 minit, bau semerbak tapi terlebih garing lak huhu).  err resepi asal xsuruh bakar pun haha..baru perasan. ikut la. saya bakar, elok je kejadiannya 😛
  7. Sejukkan, pastu masuk dalam peti sejuk.

*menghasilkan lebih kurang 130 biji…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: