~~~hasil nukilan cik zahidah zakaria~~~

MIA member

Setelah banyak berfikir, saya plan nak apply MIA member la bulan ni. Kalau nak ikutkan tahun lepas dah boleh apply. Tapi baru sekarang tergerak hati. Rasa rugi lak kalau xapply. Pasni boleh dapat title CA (M). Nak mintak kerja pun boleh la demand sikit hihi -tu pun kalau dapat le 😛 Pro & Kontra jadi MIA member ada kat bawah ni…

Pro

  • boleh guna title kat belakang nama – Zahidah binti Zakaria, C.A. (M)~[Chartered Accountant] hihi best!
  • sebagai lesen untuk jadi akauntan dalam syarikat
  • sebagai lesen untuk jadi juruaudit bertauliah
  • layak untuk jadi company secretary
  • layak untuk mohon lesen ejen cukai
  • starting gaji tinggi

Kontra

  • yuran yang tinggi.
    • admission=RM500. annual (untuk CA)=RM250 ~ Baru2 ni MIA buat AGM, ada proposal nak naikkan annual fee kepada RM 300!!! habis la
  • Satu tahun nak kena maintain 30 point.
    • 1 jam seminar = 1 CPD point. 1 hari seminar (8 jam) = 8 CPD point. So, at least 3 kali setahun kena pergi seminar. 1 seminar= RM500. Kalau 3 kali, mau RM 1,500 setahun kena keluarkan duit! Kalau company sponsor, senang sikit huhu
    • updated: CPE point kena 120 point dalam tempoh 3 tahun huhuhu…
  • Kena ambik test lak
    • test tu pulak berbayar tau! Untuk new member, kena ambik Induction Course= RM180 duit, di mana kau duit…
    • updated: actually it is not a test…

So, kena berkorban sikit la bab duit tu. Nak sambung ACCA pun, kena duit jugak. Kena study lagi. Yang MIA ni, just 1 test, maintain CPD tiap tahun, boleh la… Satu langkah untuk berubah ke arah yang lebih baik, memperbaiki taraf pendidikan dan kehidupan insyaAllah…

Sapa2 yang dah kerja 3 tahun lebih, terutamanya Melayu, jom la apply MIA member. Jom kita meramaikan bangsa kita dalam bidang perakaunan ni!

Advertisements

Comments on: "MIA member" (6)

  1. Kalau tak maintain CPD, lesen tu automatically terbatal ke macam mane ea….saya pun terpikir2 sma ada nak apply ke tak…confuse…

    • ini bukan ambik lesen.just membership, title..kalau x maintain CPD hour, mungkin dikenakan tindakan disiplin, saya x pasti apa.. apply la. saya amat2 menggalakkan anda!=)

  2. salam nk tyla kalo 3years exp tu dr company berbeza blh x?

  3. Salam. Saya bkn graduate akaun tp bekerja dlm bidang akaun ni dah 6 tahun. agak2 boleh apply tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: