~~~hasil nukilan cik zahidah zakaria~~~

Exam Akauntan=x lulus. PAC Juruaudit=x lulus. Apalagi nak dikata…. Berkecai harapan… Nak mintak yang lain, xkena dengan bidang lak.. Entahlah… Cuba lagi…Bak kata abah~ada hikmahnya…

Dah, xmau sedih2. Say Cheese! Hihi.. favorite tu! Dok tengok2 blog masakan, terjumpa la makanan ni. Nampak sedap dan senang! Nak2, ada lagi balance cheese raya dulu. Apalagi, tadi p beli biskut meri + cheese cracker (asalnya kena bubuh biskut saltcheese tapi xcari lak, katanya ada kat sarawak ja). Resepinya banyak, tapi saya try yang Kak Aida punya. Tapi saya edit sikit la hihi. Jadi ke tak, kena tunggu esok~biskut sedang ‘beradu’ dalam peti ais 😛 Jom tengok resepi…

BISKUT LAPIS CHEESE 

BAHANYA2 🙂

  • 250gm cream cheese(jenama apa pun) – aida guna Tatura (saya pun  sama)
  • 1/2 tin susu pekat manis yg tinggi tu… (saya taruk dalam 3 sudu besar ja)
  • 1 bungkus/paket biskut saltcheese – Aida guna dlm 1 1/2 bungkus cukup2 nak abiskan cream cheese dan tebalnya pun cantikkkkk…( saya guna biskut meri coklat jenama LEE + biskut cheese cracker jenama Hwa Tai)
  • nestum/oat seckupnya… aida guna nestum (saya pun)
  • tambahan= lebih kurang 10 ml susu segar dipanaskan. biarkan suam sebelum guna
  • tambahan= sedikit perahan jus lemon untuk kurangkan rasa muak cheese

cara2nya 🙂

  1. cream cheese yg di biar suhu bilik pukul dgn susu sampai sebati…. (saya masukkan jus lemon)
  2. susun biskut cheese tu dlm bekas yg di lapik plastik atau aluminium foil…. (biskut tu celup dulu dalam susu segar yang suam, celup dalam 1 saat ja)
  3. ratakan cheese atas biskut td….
  4. taburkan nestum/oat td…
  5. ulang lagi….proses dgn menyusun biskut td dan sapu cheese…
  6. setiap lapis tabur oat atau nestum utk rasa yg lebih umphhh…
  7. ulang proses sampai habis…
  8. bila dh habis…sejukkan dlm esbok semalaman…boleh di potong utk di mkn….

jom tido. sakit kepala + panas badan

updated: sedaaaaaap!!! rasa ala2 cheesecake+biskut batik 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: