~~~hasil nukilan cik zahidah zakaria~~~

halal~haram

Saya ada tgk vcd pasal benda ni. Actually vcd tu pasal peluang usahawan islam untuk kembangkan bisnes. Dalam ceramah tu, penceramah tu ada huraikan tentang perkara2 masa kini yang haram. Saya x ingat semua tapi yang kt bwh ni memang selalu saya guna..  

Kosmetik yang ada di pasaran-terutamanya LIPSTIK adalah dibuat daripada JANIN BAYI! Tujuannya untuk mengilatkan lipstik. Perasan x tekstur janin bayi dan lipstik tu sama kan?? Skrg saya x tau nak buat apa dgn 2 lipstik saya kat umah tu.Nak pakai, x gamak..  

Sardin dalam tin. Tau x benda apa yang ada dlm tu?? LENDIR SIPUT BABI!! x boleh makan ke? mana boleh sebab siput hidup 2 alam.  

KFC.Di US, depa x leh panggil ‘Kentucky Fried Chicken’.Sebab apa? Sebab hanya 45% resepinya adalah ayam. Yang selebihnya adalah BABI!! Ramuan rahsia depa??Janin bayi dan babi.So, no more KFC n McD dan seangkatan dengannya- AYAMAS, RASAMAS, PIZA HUT.  

Kalau kata ayam tu halal sebab cara sembelih betul, kena tgk jugak ayam tu sendiri halal ke x.Kebanyakan ayam diberi suntikan hormon yang mampu membesarkannya hanya dalam masa 10 hari shj! Ayam normal (dan sihat) perlukan masa at least 45hari untuk tumbesaran. Tau x hormon yang disuntik dlm ayam tu, kesannya ke atas manusai (terutamanya perempuan) adalah meningkatkan rangsangan seks.Patutlah ramai manusai zaman kini, lelaki banyak jadi sotong, yang pompuan banyak jadi penkid.~ini petikan penceramah tu, bukan ayat rekaan tau 😛  

Dan ini saya ambil dari blog kawan kepada kawan http://lukisanduniaku.wordpress.com/2010/02/06/barangan-yang-tidak-halal-updated.  Maaf ye saya copy paste.  

BARANG KEGUNAAN HARIAN YANG HARAM 

BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP. 

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI

1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Ajinomoto ( Thailand )
4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
5. Semua tauhu buatan Orang Cina
6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
7. Sabun FAB berbuku
8. Lobak Jeruk
9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
3. Daging Burger Import
4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
5. Kasut Bola Jenis ‘ Gold Cup’
6. Berus Gigi Jenis ‘ Reach’
7. Mee Kering ( sanggol ) 15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
8. Semua sabun mandi yang diimport
9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
11. Have Pearl Cream
 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
13. Ubat Kurap buatan Org Cina
14.. Beehon Segera Siam
16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
1. Bosset Wine Gum
2. Dairy Milk Coklat
3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
4. Sugus Strawberry
5. Passer Doily Mixture
6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
7. Scothes Vikmin
8. Share Extra Atrenght
9. Black Current Jelly
10. Royal Gulaman & Decart Oranges
11. Valvis Gelatin
12. Sarung Kapsul Ubat
13. Ais Krim dalam bekas plastik
14. Gula-gula Fruities
15 Cake Mets Vilber Punch
16 Coklat Cake
17 Tepung Kastard Lady’s Choice
18 Semua jenis Jelly
19 Semua jenis gincu bibir
20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
21 Lady’s Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA

1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND 

Umat Islam sedang berperang dengan orang kafir melalui produk2 haram2 ni. Sedarlah semua.. Hati2 dengan apa yang kmu guna.Anda mahu badan anda terdiri drp bhn2 haram tersebut??-Saya termimpi saya berlawan dengan anjing.Dan terfikir, mcm mana saya nak bersamak kalau badan saya sendiri adalah haram.Nau’zubillah!

Advertisements

Comments on: "halal~haram" (2)

  1. erm
    selamat sejahtera..
    leh explain tak how come alkohol itu haram/
    alcohol is sebabtioan hidrocarbon
    mean dari benda hidup yg decomposed
    petroleum,
    hasil penapaian pon alcohol
    arak
    n
    alcohol utk buat ubat ketiak is rasanya dari petroleum
    haram tak ar
    email me plz
    mualaf

    • slmt sejahtera 🙂 thanks sebab sudi singgah di blog yang lama x update ni hehe..emm susah betul soalan u ni..alkohol haram bila ia memabukkan…so..xpa. nanti saya emelkan detail ye..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: